Annonce

Annonce

Søer på faremark med poppeltræer.

Ca. 500 af søerne hos Hestbjerg Økologi har udsigt til at blive sat ud for at tilpasse produktionen til den faldende efterspørgsel. Foto: Hestbjerg Økologi

Danmarks største svineproducent skærer kraftigt ned i produktionen

Bertel Hestbjerg planlægger at slagte hver tredje af de 1500 søer, som har gjort ham til landets største producent af økologisk grisekød.

Et markant fald i efterspørgslen på økologisk grisekød tvinger i øjeblikket mange af landets økologiske griseproducenter til at nedjustere produktionen. Det gælder også Bertel Hestbjerg, som er landets største producent af øko-grise. Han oplyser, at gårdene under Hesbjerg Økologi ApS nu er nødt til at tilpasse produktionen til det faldende salg. Det betyder i praksis, at han planlægger at vinke farvel til hver tredje so.

Det er en drastisk beslutning for den jyske økolog, som især er kendt for at levere kødet til det økologiske velfærdskoncept Poppelgrisen, som ligger i køledisken i Coops dagligvarekæder. Han lægger ikke skjul på, at de økologiske griseproducenter i øjeblikket er alvorligt udfordret på grund af voksende omkostninger til foder og energi m.m. I kombination med den aktuelle inflation og det deraf ændrede forbrugsmønster får det Bertel Hestbjerg til at frygte, at salget af grisekød vil fortsætte med at falde i de kommende måneder.

Håber at ride stormen af

Coop oplyste forleden, at salget af økologisk grisekød er faldet med 20 pct., men Bertel Hestbjerg frygter, at den usikkerhed der følger i kølvandet på krigen i Ukraine kan risikere at skubbe endnu mere til forbrugsmønsteret hos de de europæiske forbrugere.

Jeg tror ikke, at vi har set det sidste prisfald, så i en fri økonomi handler det om, at vi nu skal finde en ny bund.

— Bertel Hestbjerg, økologisk griseproducent

”Jeg planlægger at sætte ca. 500 af vores 1500 søer ud. Det er det eneste, vi kan gøre, og så håber jeg, at vi kan ride stormen af,” siger Bertel Hestbjerg, som oplyser, at han sender de første søer til slagtning allerede i næste uge.

”Men så går der ni måneder, før det slår igennem i form af mindre kød på markedet, så der kommer tidligst en bedre balance i slutningen af 2023,” vurderer Bertel Hestbjerg, som har regnet på mange scenarier for sin virksomhed.

Også hvad der vil ske, hvis han lukker helt ned for den økologiske produktion, hvilket er en sidste udvej, som han meget nødig vil følge, da han har opbygget et stærkt brand omkring sin produktion, og det ville samtidig efterlade ham med et dyrt produktionsudstyr i form grisehytter, og slagtegrisestalde, der ved en lukning af produktionen vil skulle værdisættes til nul.

Det koster 700 kr. mere at lave en gris

”Men vi er nødt til at regne på alle scenarier,” siger den jyske økolog, som vurderer, at afregningsprisen, med det nuværende omkostningsniveau, bør hæves fra de nuværende ca. 22 kr. pr. kg til ca. 30 kr. pr. kg, hvis det igen skal være en sund forretning af producere økologisk grisekød.

”I dag koster det 700 kr. mere at producere en gris. Ca. 650 kr. i foder og 50 kr. ekstra til energi og diverse andre udgifter.  Dertil kommer et fald i noteringen på fem kr. pr. kg, og jeg tror ikke, at vi har set det sidste prisfald, så i en fri økonomi handler det om, at vi nu skal finde en ny bund.”

Bertel Hestbjerg mener ikke, at det er realistisk, at en stigende pris på grisekød alene skal sikre en rentabel produktion.

"Vi må også forholde os til foderprisen. Eksempelvis er en pris på økologisk byg på 335 kr. pr 100 kg, jo ganske meget over den ligevægtspris, som vi må forvente, at markedet finder tilbage til," siger han.

For en stor virksomhed som Hestbjerg Økologi betyder den nuværende markedssituation, at selskabet årligt risikerer at mangle et tocifret millionbeløb i indtægter.

”Det kan vi ikke holde til i ret mange år,” siger Bertel Hestbjerg, som hæfter sig ved, at alle medier i øjeblikket skriver om, hvordan borgerne kan spare penge på husholdningsbudgettet, og han frygter, at det får flere til at fravælge det relativt dyre øko-kød.

”Lige nu er der nok en del forbrugere, som hellere vil bruge deres penge til at betale deres elregning med, og jeg tror, at krisen bliver større end vi regner med, så jeg tvivler på, at vi er tilbage på niveau før tidligst om to år.”

Andre tager samme medicin

Hans Erik Jørgensen, formand for Landbrug & Fødevarers Økologisektion er enig i, at situationen kræver handling.

"Jeg forventer, at de fleste vil skære ned på produktionen, mens andre vil benytte anledningen til at sanere. Vi har selv besluttet at skære ned med en tredjedel," sagde han mandag til Landbrugsavisen.

Hans Erik Jørgensen har 300 søer på landbruget Risbjerg, hvor han producerer 6.000 økologiske slagtegrise om året. I løbet af det næste års tid, vil 100 af søerne blive sendt til slagtning.

Flere artikler fra samme sektion

Tre køkkener er nomineret til Kantineprisen

Tre kantiner kæmper om Kantineprisen, som går til det køkken, der kan levere på både smag, bæredygtighed og økologi.

07-05-2024 2 minutter Professionelle køkkener

Eks-bankdirektør: Penge er et redskab til at få noget til at ske

Selv om Lars Pehrson aldrig fik en bankuddannelse, var han landets længst siddende bankdirektør, da han i 2020 forlod direktørstolen i Merkur Andelskasse, og han brænder stadig for økologien og mener, at vi alle har mulighed for at bidrage til den grønne omstilling.

06-05-2024 9 minutter Ildsjæle,   finansiering

Sæsonen er skudt i gang: Nu breder dansk øko-grønt sig på butikshylderne

Nu ligger der for første gang i år økologiske danske radisser, spinat og pak choi i butikkerne. Hos de danske økologiske grøntsagsproducenter er sæsonen netop skudt i gang.

02-05-2024 4 minutter Forbrug,   Grøntsager